Foto: Facebook / Zavičajni muzej Paraćin

Prirodnjački centar „Svilajnac“, muzeji Jagodine, Ćuprije, Paraćina nalaze načine da stignu do publike koja mora da ostane kod kuće, u čemu koriste savremene tehnologije, pišu Novosti.

Kustosi Prirodnjačkog centra Srbije „Svilajnac“ utorkom, četvrtkom i subotom na zanimljiv i edukativan način u video-porukama zainteresovane vode kroz svet prirode i njenog nasleđa.

– Svi „onlajn“ posetioci uživaće u redizajniranim i dopunjenim izložbama i novim eksponatima. Izložbu „Životinje Afrike“ obogatili smo za četiri eksponata. To su afrički bivo, sabljasta antilopa i replike nilskog konja i belog nosoroga. Ono što je posebno interesantno je da su kao deo izložbe „Svet dinosaurusa“ postavljene dve replike lobanja spinosaurusa i karharodontosaurusa sa originalnim umetkom gornje i donje vilice – navodi direktorka Prirodnjačkog centra Srbije Jasminka Luković Jagličić i poziva sve ljubitelje nauke, zabave i kulture da na ovaj način podrže akciju „Ostani kod kuće“.

Naša sagovornica dodaje da su izložbu „Geološki vremeplov“ obogatili eksponatima koje čine originalni fosili iz perioda arhaika, proterozoika i paleozoika, kao i originalnim fosilima amonita iz perioda mezozoika. Ova ustanova nastojaće da svoje izložbe dopunjuje originalnim eksponatima kako bi što vernije prikazala periode kroz koje je prošla planeta Zemlja, a nabavljanjem novih eksponata za izložbu „Životinje Afrike“, da što vernije prikaže egzotičnost ovog kontinenta i vrsta koje u njemu žive.

Zavičajni muzeji iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina pripremili su prezentacije o eksponatima, ličnostima, umetnicima…

– Pored serije o osnivaču muzeja u Ćupriji Igoru Parfjonovu, pripremili smo i seriju o zbirkama muzeja, o istorijatu Ćuprije i značajnim izložbama koje smo realizovali. Neke će da prate i snimci sa „Jutjuba“ – kaže direktor muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji Novak Novaković.

Zavičajni muzej u Jagodini na fejsbuk-stranici objavljuje fotografije muzejskih eksponata uz bliže objašnjenje svakog predmeta. Zavičajni muzej u Paraćinu predstavio je prvog sreskog lekara Josifa Holeca, prvu apoteku koja je počela da radi 11. avgusta 1874. godine, i mali serijal o znamenitim ličnostima grada, poput narodnog heroja Momčila Popovića Ozrena.

izvor: Novosti / Z.Gligorijević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here