U cilju što uspešnijeg korišćenja lokalnih resursa, paraćinska Gimnazija ima višegodišnju uspešnu saradnju sa dve fondacije: Fondacija „Marko Todorović“ i Fondacija „Aleksandra Sonja Tomković“. Obe fondacije su nastale iz želje porodica da imena svojih najdražih, koji su nas napustili, sačuvaju što duže.

Fondacija „Marko Todorović“ nagrađuje učenike ove škole od 2009. godine tako da je prošle, 2018. godine obeležen jubilej – 10 godina saradnje sa ovom Fondacijom.

U tih deset godina Fondacija je svake godine nagrađivala učenike generacije paračinske Gimnazije vrednom knjigom.

Takođe, povodom školske slave, Svetog Save, Fondacija nagrađuje i  učenika koji napiše najbolji literarni rad na konkursu koji raspiše škola. Nagrada je veoma vredna i čini je: novčani iznos od 10.000 dinara, zlatnik sa likom Svetog Save i vredna knjiga kao i pojedinačna knjiga-nagrada za svakog učesnika konkursa.

Snežana Dačić, direktorka Gimnazije u Paraćinu

“ U želji da na što kvalitetniji način obeleži ime i delo Svetog Save, naša škola, osim navedenog literarnog konkursa, organizuje i Svetosavsku akademiju.

Literarni konkus i Akademija su tematski povezani i bave se likom i delom Sv. Save kroz sećanja na određene godišnjice, jubileje, bilo da su u pitanju neki događaji iz nacionalne prošlosti (npr. Veliki rat), pojedine ličnosti srpske kulture (Ivo Andrić, Nikola Tesla) ili lokalni jubileji (140 godina postojanja naše škole)“, istakla je direktorka škole Snežana Dačić.

Fondacija „Aleksandra Sonja Tomković“ postoji devet godina i do sada je dodelila 61 pojedinačnu nagradu učenicima Gimnazije.

„Imena nekih učenika se i ponavljaju jer su iz godine u godinu potvrđivali svoj uspeh. Godišnje nagrade ove Fondacije dodeljuju se 28. decembra na rođendan gospođe Aleksandre Sonje Tomković.

Tada gospodin Predrag Tomković dodeljuje novčane nagrade i plakete učenicima koji su u prethodnoj školskoj godini osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima“, istakla je direktorka Dačić.

Na dodeli 28. decembra 2018. godine devet učenika Gimanzije dobilo je nagradu jer su pomenutoj školskoj godini ostvarili uspeh na republičkom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here