„Ideja da učenici nađu inspiraciju u delima onih ljudi i institucija koji su svojim životom, delatnošću, postojanjem ostavili trag za dobrobit drugih“ glavna je vodilja za organizovanje Svetosavske akademije i likovnog i literarnog konkursa koji se svake godine u januaru organizuje u paraćinskoj Gimnaziji.

Ana Petrović, učenica trećeg razreda društveno-jezičkog smera na prošlogodišnjem konkursu osvojila je PRVO MESTO i bila nagrađena zlatnikom, novčanim iznosom od 10 hiljada dinara i knjigom.

Tema konkursa bila je „Moj grad, Gimnazija i ja“, a Ana Petrović takmičila se sa još 48 učenika koji su se prijavili za učešće.

“ Moja škola svake godine obeležava školsku slavu Svetog Savu organizacijom naše Svetosavske akademije, a tada organizujemo i literarni konkurs koji svake godine ima različitu temu.

Prošle godine tema konkursa je bila „Moj grad, Gimnazija i ja“ .

Bilo je 49 predatih radova, što dokazuje da je ustvari tema bila zanimljiva za pisanje.

Ja sam prošle godine osvojio prvo mesto na konkursu i danas sam jako ponosna na to“, kazala je Ana.

Ona i ove godine ima u planu da učestvuje na literarnom konkursu čija je tema „Trag u vremenu“.

“ Tema je divna i bazira se na tome da su naši preci nama ostavili nekakav  trag, o kome upravo treba pisati. A uostalom i mi smo ti koji ostavljamo trag za naše sledbenike, pa i samo sebi možemo biti inspiracija“, navela je Ana.

Radove na zadatu temu svi zainteresovani učenici mogu predati do 22. januara, nakon čega će biti pregledani, a rezultati i ko je nagrađen biće poznati na sam dan održavanja Svetosavske akademije, u ponedeljak 28. januara.

„Pozivamo učenike da u svom iskustvu i vrednosnom sistemu pronađu pojednice ili ustanove za koje smatraju da su ostavili neizbrisiv trag u vremenu a na korist, sećanje i uzor generacijama koje su došle posle njih“, istakli su u ovoj srednjoškolskoj obrazovnoj ustanovi.

Pogledajte razgovor sa Anom Petrović, nagrađenom učenicom na prošlogodišnjem Svetosavskom literarnom konkursu:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here