ilustracija/pixabay.com

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su pronašli 40 ptica koje su stradale usled strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave, kod sela Potočac nadomak Paraćina.

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u utorak 13. avgusta 2019. izašli su na teren, nakon poziva građana iz sela Potočac kod Paraćina. Građani su se požalili na česte prekide u snabdevanju električnom energijom. Od lokalne elektrodistribucije meštani su saznali da potiču od masovnog stradanja ptica.

„Ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Ornitolozi izbrojali su 28 mrtvih belih roda, kao i 9 gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu“, navodi se u saopštenju.

O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

„Zastarašujući prizor ptica sa sprženim nogama i perjem jasno je ukazivao na to da su ptice stradale usled strujnog udara. Dok smo prebrojavali ptice nismo se nadali da ćemo se suočiti sa činjenicom da je na toj lokaciji stradalo čitavo jato belih roda“, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji, prenose pticesrbije.rs.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here