Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je Zaječar i tom prilikom razgovarala sa čelnicima lokalnih samouprava Zaječarskog upravnog okruga o aktuelnim i planiranim infrastrukturnim projektima. Na sastanku je bilo reči i o obnovi železničkog saobraćaja u Timočkoj krajini, posebno deonica od Zaječara do Niša, kao i o rekonstrukciji puta Zaječar – Paraćin u koji će biti uloženo blizu 600 miliona evra.

Iz budžeta Vlade Republike Srbije za rekonstrukciju železnice na području Timočke krajine biće izdvojeno blizu 11 milijardi dinara, a dodatna ulaganja u putnu infrastrukturu iznosiće 2,7 milijardi dinara, najavila je prilikom današnje posete Zaječaru potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima 2020. godina biće rekordna po pitanju ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu u našem delu zemlje, te da će samo za rekonstrukciji puta Zaječar – Paraćin biti uloženo blizu 600 miliona evra.

“ Za put Paraćin – Zaječar radi se projektno tehnička dokumentacija, brza saobraćajnica i verujem da ćemo sledeće godine da razgovaramo i o načinu finansiranja. Vrlo sam ponosna što smo nastavili da ulažemo u železnički saobraćaj. Za rekonstrukciju dve deonice, Niš-Zaječar i  Požarevac-Majdanpek iz budžeta Vlade Republike Srbije biće izdvojeno blizu 11 milijardi dinara.

Nakon ovog sastanka, ne samo sa gradonačelnikom Zaječara, već i Sokobanje, Boljevca i Knjaževca dogovorili smo da će dodatna ulaganja u putnu infrastrukturu iznositi 2,7 milijardi dinara.

Budžet republički je stabilan, samim tim kada je budžet stabilan i kada znamo šta su prioriteti, onda mi se čini da nije problem da planove realizujemo“, kaže Mihajlovićka.

A prioriteti su, kako kaže, rekonstrukcija puta Zaječar – Paraćin, u koji će biti uloženo oko 600 miliona evra, dok se za sada od izgradnje međumorskog Koridora Istok odustaje.

“ Imali smo poseban sastanak sa gradonačelnikom Ničićem i njegovim ljudima o uređenju putne infrastrukture unutar industrijske zone, kao i o nekim ulicama koje ćemo i ove godine ali i 2020. raditi.

Što se tiče projekta Paraćin – Zaječar on će koštati od 450 do 600 miliona evra“, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima radiće se prvo pravno-plansko tehnička dokumentacija, a tek onda će uslediti procena koliko će autoput tačno da košta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here