FOTO: FTV Paraćin / Facebook

Glavni most u Paraćinu, preko reke Crnice, posle gotovo dva meseca, otvoren je za saobraćaj, koji je bio zatvoren zbog radova na mobilnom sistemu odbrane od poplava, saopštila je danas Direkcija za izgradnju opštine.

Posle tehničke probe montažne opreme za odbranu od poplava, na mostu u centru grada, kao i u delu reke Crnice do Hotela „Petrus“, paneli sa mosta su uklonjeni juče i saobraćaj kroz centar grada funkcioniše uobičajno, stoji u saopštenju.

„Tehničku probu je izveo nemački proizvođač mobilne ipreme za zaštitu od poplava, kako bi na terenu stekao uvid u to dali oprema ispunjava zahteve praktičnosti i funkcionalnosti“, navodi se u saopštenju.

U toku je sledeća faza tehničke probe koju nadgledaju predstavnici Javnog preduzeća „Srbijavode“, a to je razmontiranje, pravilno pakovanje i čuvanje opreme, rečeno je Tanjugu u Opštinskoj upravi.

Republički Štab za vanredne situacije Srbije najavio je vežbe postavljanja mobilne opreme u narednom periodu, a obavljaće se jednom godišnje, da bi oprema, i oni koji njome rukuju bili spremni za delovanje u slučaju opasnosti od poplave, ističu u Opštinskoj upravi.

Paraćin je, u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu polavu, izlivanjem Crnice, sa velikom materijalnom štetom, i izgradnja mobilnog sistem odbrane od polave grada, je cilj da se tako nešto nikada više ne ponovi.

Izgradnja mobilne brane u Paraćinu i još nekoliko gradova u Srbiji je zajednički projekat Evropske unije, „Srbijavode“ i opštna, a grade se pod geslom „Zajedno protiv polava“.

Izgradnja mobilne brane u Paraćinu „košta“ oko četiri miliona evra, gradi je firma „Nivo eko“ iz Slovenije a nadzor obavlja firma „Safež“ iz Francuske.

U petak, 29. novembra testirana je i mobilna oprema za odbranu od poplava u centru Paraćina, pa je i most nekoliko sati bio van funkcije. Pomenuti događaj predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović propratio je i LIVE snimkom preko društvene mreže Facebook.

U toku je testiranje mobilne opreme za odbranu od poplava u centru grada i most će nekoliko sati biti van funkcije.

Gepostet von Saša Paunović am Freitag, 29. November 2019

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here