FOTO: Facebook

Najvažnija vest u Paraćinu ove godine je dolazak švedske kompanije „Rimaster“, potpisivanje ugovora sa opštinom o zakupu Industrijskog parka koji je u izgradnji i njihova najava zapošljavanja do hiljadu radnika, rekao je predsednik opštine Saša Paunović na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare na kojoj je sumirao rezultate rada lokalne samouprave.

„Paraćin ima mnogo investicija malih i srednjih preduzeća od završetka svetske ekonomske krize, 80 investitora, 103 objekta za poslovanje i proizvodnju površine oko 76.000 kvadrata što je više nego Srpska fabrika stakla. Ono što se očekivalo je dolazak velikog stranog investitora i ove godine se i to desilo“, rekao je Paunović.

On je kazao da je novi investitor novi početak za Paraćin, kao i da se nada da će tada „biti veći problem pronaći posao sa boljom platom nego samo pronaći posao“.

Paunović je rekao da se u Paraćinu sprovodi nekoliko velikih projekata uz pomoć države ili međunarodnih organizacija. Reč je o izgradnji novog sistema za vodosabdevanje, zatim sistema za zaštitu od poplava i rekonstrukciji javnih objekata, kao što su škole i Centar za socijalni rad.

„Imamo potpisane ugovore za oko tri milijarde dinara za sprovođenje projekata u različitim oblastima što je rekord u Paraćinu. Jedna budžetska godina smatra se dobrom ako imamo da izdvojimo 300 miliona dinara za nove objekte infrastrukture. Tako da su tri milijarde dinara, koje dolaze van budžeta, veliki podsticaj za razvoj infrastrukture“, kazao je Paunović.

On je rekao da će, sanacijom javnih objekata, građani dobiti bolje usluge u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Opština je, uz pomoć sredstava Evropske unije, sprovela i projekat opremanja infrastrukturom Industrijske zone „Zmič“.

„Dobili smo oko 300.000 evra za novu saobraćajnicu sa rasvetom, kanalizacijom i kišnom kanalizacijom što nam je omogućilo da otvorimo novi blok parcela. Mi već imamo 20 investitora u Industrijskoj zoni, a ovim otvaramo mogućnost za nove jer već imamo troje zainteresovanih“, kazao je Paunović.

Novi blok parcela u industrijskoj zoni i njegovo opremanje trenutno je zakupilo 23 investitora, što je prema planovima opštine negde oko polovina ostvarenih planova za veoma kratko vreme.

Paunović navodi da će uskoro verovatno početi i otkupljivanje novih parcela koje nisu u opštinskom vlasništvu, kako bi prostor za investitore bio proširen, a samim tim povećane mogućnosti i za veći privredni rast opštine i bolji život svih građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here