Centar za socijalni rad u Paraćinu dobio je novu v. d. direktorku. Na to mesto postavljena je Slavica Ristić. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović ujedno je najavio i više sredstava iz budžeta za najstarije.

Kako je potvrdio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović za list danas.rs, Opština je posle isteka roka za „ćutanje administracije“ 17. septembra imenovala v.d. direktora na sednici Skupštine, ali je Privredni sud odbio da izvrši registraciju bez pisane saglasnosti nadležnog Ministarstva rada zapošljavanja socijalne politike.

„Centar za socijalni rad u Paraćinu broji oko 1.000 stalnih korisnika, dok veći broj građana koristi povremeno usluge Centra. Ministarstvo je na zahtev Centra dalo drugu vrstu dokumenta uz pomoć koga je izvršena registracija. Od sledeće nedelje Centar za socijalni rad će imati direktora“, kaže Paunović.

Usluge Centra koristi 295 porodica sa jednim do šest članova. Tu je još 300 korisnika tuđe nege i pomoći čiji se predmeti po zakonu revidiraju. Postoje još stotinak korisnika usluga Doma za osobe sa teškim smetnjama u razvoju u „Izvoru“ i dvadesetak korisnika Dnevnog centra za mlade sa smetnjama u razvoju u Paraćinu. Centar ima i posebnu celinu koja se bavi starima – Dnevni centar – klub za stare koji mesečno obrađuje oko 500 zahteva za trenutne novčane pomoći.

Paunović navodi da grad izdvaja nešto više od 10 odsto budžeta za različite socijalne programe namenjene upravo najstarijim sugrađanima. U okviru toga se finansira pomenuti Dnevni centar – klub za stare, gde se organizuju različiti sadržaji za najstarije građane. Neki od projekata finansiraju se i preko udružena građana.

„Godinama unazad preko Centra za socijalni rad organizovana i usluga „gerontodomaćica“, ali da je ove godine zbog izostanka sufinansiranja od strane Republike ova usluga znatno sužena. Zato smo izdvojili veća sredstva za rad Crvenog krsta. Crveni krst u okviru svojih poslova pruža podršku najstarijim sugrađanima“, poručio je Paunović za danas.rs.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je dodao da se preko mesnih zajednica organizuje volonterski program pomoći najstarijima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here