Od ukupno 841 preduzeća koja posluju u opštini Paraćin, 97,6% čine mala preduzeća, na teritoriji opštine posluje 15 srednjih i 7 velikih preduzeća. Više od polovine njih (447) bavi se trgovinom na malo i popravkom motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu, a od ostalih privrednih grana prisutne su i poljoprivreda, industrija hemije i nemetala, prehrambena industrija, građevinrstvo, tekstilna industrija,metalurgija i obrada metala, ali i turizam i usluge.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćina istakao je da je u poslednjih nekoliko godina u ovoj opštini 78 investitora izgradilo ili počelo da gradi objekte za poslovanje i proizvodnju.

“ Ima mnogo investicija po pitanju malih i srednjih preduzeća u Paraćinu. U zadnjih nekoliko godina 78 investitora gradi ili je izgradilo objekte za poslovanje i proizvodnju. Gradi se ne samo u industrijskoj zoni, već i na drugim prostorima kao što su turistička mesta Grza i Sisavac, gde se grade objekti za turizam i ugostiteljstvo.

Reč je o gotovo 70.000 kvadrata poslovnog prostora što je za Paraćin mnogo“, kaže Paunović.

On je podsetio da je u Paraćinu nekadašnja fabrika štofova zapošljavala preko 2.000 radnika i da je mala je negde oko 52.000 m2 poslovnog prostora.

„Dakle, mi smo za poslednjih 7 godina u Paraćin uspeli da izgradimo i uložimo jednu i po fabriku štofa kroz mala i srednja preduzeća. Tu je zapošljen i veliki broj radnika u različitim delatnostima, od proizvodnje do turizma i ugostiteljstva“, navodi Paunović.

Prema njegovim rečima, Paraćin zaista doživljava jedan investicioni bum kada je reč o malim i srednjim preduzećima, a Paunović navodi da će se to nastaviti i nadalje.

“ Opština Paraćin ima sreću da u zadnjih nekoliko godina ima potpisane ugovore sa organizacijama po pitanju velikog broja projekata koji se finansiraju državnim, ali i međunarodnim sredstvima. Ovde konkretno osim projekta izgradnje infrastrukturne u industrijskoj zoni sličan projekat je i za finansiranje poslova u opštini,projekat GIS-a.

Imamo i druge projekte koji se finansiraju međunarodnom sredstvima kao što je na primer izgradnja sistema odbrane od poplava, izgradnja sistema za vodosnabdevanje opštine Paraćin i većeg broja seoskih mesnih zajednica. Očekuje se i projekat za rekonstrukciju bolnice i doma zdravlja koji se takođe finansira državnim i međunarodnim sredstvima. Opština Paraćin priprema projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju šest osnovnih škola u gradu i selima, rekonstrukciju Centar za socijalni rad. Mnogi slični projekti se ovog trenutka realizuju“, najavio je Paunović.

On je dodao da će naredne godine biti rekordne po broju novozaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here