Ne vidim da će nam trebati neka pomoć Ministarstva odbrane u ovom trenutku a nagađanjima tipa „šta bi bilo kad bi bilo“ se inače ne bavim. Ako nisu imali resurse za Šabac logično je pretpostaviti da ih nemaju više ni za jednu drugu opštinu u Srbiji“, rekao je za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, odgovarajući na pitanje da li je i ova opština tražila pomoć Ministarstva odbrane i očekuje li pomoć posle iskustva koje je gradonačelnik Šapca imao sa tim ministarstvom.

Ministarstvo odbrane odbilo je molbu Grada Šapca od 26. marta da mu privremeno ustupi 300 vojničkih kreveta, a radi opremanja alternativnih objekata za smeštaj lakše obolelih od koronavirusa, uz napomenu da to nije u mogućnosti zbog ograničenih kapaciteta.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da je Grad uspeo sam da reši problem, te da mu nije jasno zašto ministar odbrane širi mržnju u ovako teškim vremenima. Na osnovu saveta stručnjaka, objekat Ekonomske škole izabran je za privremeni smeštaj lakše obolelih od korona virusa.

– Nabavili smo 120 kreveta, dušeke smo imali, kasete su donete sa Gradskog bazena. Opremićemo objekat da bude dostojan čoveka koji u njemu bude boravio, da može da ispuni sve svoje životne funkcije, da ima 24 sata toplu vodu, grejanje i sve druge uslove neophodne za boravak i rad, istakao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik i šef Kriznog štaba u Šapcu.

U postavljanje neophodne opreme uključeni su članovi Sportskog saveza, predstavnici šabačkih sportskih klubova i nastavnici uključeni u projekat „Rasti zdravo“.

Smeštaj je planiran tako da postavljanjem panela mogu da se formiraju jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe, u zavisnosti od potreba lica koja tu budu boravila, jer postoji mogućnost da tu borave porodice.

Oglasila se i Nova stranka koja je apelovala da oni koji su nadležni deo resursa i medicinskih sredstava usmere svima kojima je to preko potrebno.

„U trenutku kada su građani prinuđeni da se samoorganizuju zarad opšteg dobra, ministar odbrane Aleksandar Vulin, čiju su pomoć očekivali, u vanrednom stanju se pojavljuje samo kada treba da se slika za medije ili iz naših džepova plati ispitivanje sopstvenog rejtinga“, ocenila je Nova.

Kovačević: Karikatura od ministra

Na ovakvo ponašanje Ministarstva odbrane reagovao je dramaturg i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević na Tviteru.

„Znate li nesreće generalske, znaš li karikaturo od ministra da u Prvom i Drugom ratu nijedna šabačka i mačvanska kuća nije bila bez crnog barjaka i dobrovoljca. Potomcima tih ljudi vi ne dajete krevete. Kuge ljudske…“, napisao Kovačević.

Af2: Vojska radi po naređenju Kriznog štaba

Vojska Srbije krevete raspodeljuje tamo gde to naredi republički Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19. Zato smo odbili zahteve za krevetima Zrenjanina, Prokuplja, Čačka i Šapca, navelo je Ministarstvo odbrane u saopštenju i dodalo da je sramno što gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pokušava da Vojsku Srbije prikaže kao pristrasnu ili kao organizaciju koja ima različit pristup različitim gradovima.

„Zelenović nije rekao da u Šapcu Vojska Srbije obezbeđuje Opštu bolnicu i gerontološku ustanovu i da je na usluzi svim građanima“, piše u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here