FOTO: Facebook

Odeljenje za urbanizam i imovinsko-pravne poslove opštine Paraćin je poništilo rešenje o građevinskoj dozvoli za izgradnju male HE Grza na istoimenoj reci. Vest je prenela organizacija „Odbranimo Grzu“, na čiju je inicijativu postupak ponovljen.

Za to vreme, udruženje „Užička odbrambena liga“ je, po pisanju medija, izdejstvovala prekid razvoja projekata MHE na teritoriji grada i moguća je potpuna zabrana.

Aktivisti i aktivistkinje za zaštitu životne sredine su vlastima u Prokuplju predali peticiju sa 2.178 potpisa za zabranu svih šest planiranih postrojenja ove vrste, prenele su Južne vesti. Inače, Rasting MV Doo je odustao od gradnje MHE na Dobrotićkoj, Balčačkoj i Bučinskoj reci u prokupačkom selu Balčak pre nego što mu je na početku godine istekao dvogodišnji rok za završetak, piše portal „Balkan grin enerdži njuz„.

S druge strane, uprkos najavama iz državnog vrha da će izgradnja MHE u zaštićenim područjima biti zabranjena, Vlada Srbije je na jednoj od poslednjih sednica prošle godine uredbom dozvolila podizanje hidrocentrala u trećoj zoni zaštite Parka prirode Zlatibor. Dokument o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene omogućava sisteme do 30 megavata osim na Dobroseličkoj reci, Ribnici i Jablanici, koje imaju izrazito klisuraste i kanjonske doline. U trećoj zoni s hidrološkim potencijalom preostaje Crni Rzav, a on takođe ima kanjon.

U drugoj zoni je zabranjena izgradnja hidrotehničkih objekata – brana i akumulacija, pregrađivanje i regulacija vodotoka, kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima koji su klisurastog ili kanjonskog tipa ili im akumulacije zalaze u klisuraste i kanjonske delove vodotoka. Posebno su zaštićeni Gostiljski i vodopad Skakavac. Park prirode se nalazi u opštini Čajetina.

Rampa za MHE se podiže na nekoliko mesta u Srbiji, uključujući Kraljevo, Pirot i Dimitrovgrad, zahvaljujući protestima zbog uništavanja okoline i živog sveta. U Užicu je planirano 18 projekata, većinom na Đetinji. Tamo je postignut dogovor o moratorijumu za MHE i usvajanju novog prostornog plana, ali ipak nije isključeno da će male stanice moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove.

Što se tiče Paraćina, opština je saopštila da će anketna radna grupa preispitati kako je investitor dobio dozvolu.

Zaštitnici Grze su napomenuli da se bore već godinu dana, a da je lokalna samouprava nedavno usvojila plan detaljne regulacije i obuhvatila nepokretna kulturna dobra od velikog značaja na području Petruške oblasti te zaključila da tamo nema uslova za instaliranje MHE. Preostaje zahtev da se prostorni plan Paraćina i dva plana generalne regulacije izmene tako da se izbrišu ranije naznačene lokacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here