FOTO: mapio.net

Vodostaj reke Crnice u Paraćinu je, zbog obilnih padavina, veoma porastao, ali se reka nigde nije izlila jer je poslednjih godina dosta urađeno na regulaciji reke u cilju prevencije od poplava, prenosi Danas.

Očigledno je da je projekat „Zaštita Paraćina od velikih voda reke Crnice“, koji je finansirala Evropska unija, dao rezultate, ocenio je za agenciju Beta koordinator projekta u Paraćinu Miloš Tomić.

„Prema informacijama iz JP ‘Srbijavode’, u ovom momentu može da prođe duplo veća količina vode jer je napravljena zaštita. Očigledno je da je projekat dao rezultate a vidi se i da je ubrzan tok reke Crnice i nema prepreka za protok vode“, rekao je Tomić.

Paraćin su 2014.godine pogodile katastrofalne poplave kada se Crnica izlila i potpuno potopila oko 1.200 domaćinstva, a šteta u celoj opštini je procenjena na oko 2,4 milijarde dinara.

Ceo projekat zaštite Paraćina od poplava, koji je finansiran iz fondova Evropske unije, koštao oko 4 miliona evra.

U okviru projekta, koji je počeo avgusta 2017.godine a završen je ove godine, izvršena je regulacija Crnice u dužini od 10 km, prošireno je korito u zoni mostova, napravljeni su nasipi i betonski zaštitni zidovi u dužini od četiri kilometra, a nabavljena je i mobilna oprema za zaštitu od poplava za centar grada.

Da bi se povećao stepen zaštite, projekat će biti nastavljen.

„U saradnji sa JP ‘Srbijavode’ i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, preko Austrijske razvojne agencije (ADA), kao implementatora donacije EU, planiran je nastavak ovog projekta. Izbor izvođača radova se vrši u Beču i mi očekujemo da se sredinom sledećeg meseca potpiše ugovor za nastavak projekta zaštite od poplava čime ćemo dobili nova sredstva i čime ćemo unaprediti sistem koji smo već praktično završili. Vrednost tog novog projekta biće oko 500.000 evra“, rekao je Tomić.

Tomić je dodao da će ova donacija biti usmerena na izgradnju četiri nove bujične pregrade u gornjem slivu Crnice čime će se smanjiti nanosi koje donose bujični potoci i povećati protočna moć.

Izvor: danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here