U industrijskoj zoni „Zmič“ u Paraćinu 17. juna 2019. su počeli radovi na unapređenju poslovne infrastrukture kako bi se proširili kapaciteti ove zone i stvorili uslovi za privlačenje investicija. Radovi koje finansira Evropska unija (EU) preko programa EU PRO sa oko 300.000 evra podrazumevaju izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone što će omogućiti da se otvori novi blok parcela.

„Trenutno je 17 preduzeća kupilo parcele u zoni, a deset objekata je izgrađeno ili u izgradnji. Očekujemo da već naredne godine u industrijskoj zoni radi oko 20 preduzeća koja će zapošljavati ljude što je važno za Paraćin ali i celo Pomoravlje, jer je lokacija zone takva da posao mogu da dobiju i stanovnici Ćuprije i Jagodine“, rekao je Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin prilikom obilaska zone „Zmič“.

Po njegovim rečima, opština odgovara na potrebe investitora jer velika preduzeća u skladu sa zakonskim okvirom zemljište mogu da dobiju bez naknade, dok se za manja preduzeća parcele izdaju po povoljnim cenama. Takođe izgradnja objekata se lako započinje zahvaljujući efikasnosti lokalne administracije u izdavanju potrebnih dozvola.

„Infrastrukturno opremanje zone je od posebne važnosti i za preduzetnike i mala i srednja preduzeća koja nemaju sopstvene lokacije za izgradnju. Oni će sada moći da kupe parcele i da brzo započnu sa poslovanjem”, rekao je Paunović i dodao da mala i srednja preduzeća doprinose investicionom bumu na teritoriji opštine gde posluju na više od 70.000 metara kvadratnih proizvodnog i poslovnog prostora i zapošljavaju značajan broj ljudi.

Predsednik opštine je takođe istakao da će opština u fazama graditi i industrijski park u Industrijskoj zoni „Zmič“ pod komercijalnim uslovima za koje je dobila saglasnost od države, dok je švedska firma „Rimaster“ već počela da radi u Paraćinu i u narednom periodu treba da zaposli oko 1000 ljudi.

Pogledajte izjavu Saše Paunovića:

Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO je navela da je Paraćin jedna od devet lokalnih samouprava u kojima se uz podršku Evropske unije realizuju projekti unapređenja poslovne infrastrukture sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje i privuku investicije.

„U opštini Paraćin se, kroz EU PRO program, realizuju projekti u vrednosti od oko 630.000 evra, te pored unapređenja poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni, EU podržava unapređenje geografskog informacionog sistema, ali i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentnost i poslovanje“, dodala je menadžerka programa EU PRO, ističući značaj projekta čija je realizacija danas počela u Paraćinu a koji za rezultat treba da ima otvaranje oko 300 novih radnih mesta.

Olivera Kostić je podsetila da EU preko programa pomaže društveno-ekonomski razvoj zemlje sa ukupno 25 miliona evra, dok se sva sredstva plasiraju putem javnih poziva, te da je u velikoj konkurenciji od 99 lokalnih samouprava opština Paraćin sa dobrim predlozima projekata dobila značajna sredstva.

Pogledajte izjavu Olivere Kostić:

Radove, čiji je rok za izvođenje 90 dana, će izvesti grupa koju zastupa „Putotehna“ iz Paraćina, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Paraćin.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here