Opština Paraćin bila je jedna od 5 opština koja je i u 2018. godini nastavila realizaciju projekta „Programa unapređenja vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji“ sa Evropskom investicionom baknom kojim je predviđeno da u ovoj opštini bude zamenjeno oko 9,7 kilometara glavnog cevovoda, od izvorišta-kaptaže u selu Izvor, do rezervoara na Karađorđevom brdu.

Direktor JP „Vodovod“ Nebojša Simić objašnjava da je rekonstrukcijom 630 metara mreže u tri ulice koje se nalaze u centru grada, paraćinski javno preduzeće započelo realizaciju velikog projekta unapređenja lokalnog vodosnabdevanja.

Kako je najavljeno, to će žiteljima Paraćina tokom narednih nekoliko decenija obezbediti dovoljno tečnosti za piće, a sredstva za kompletnu investiciju „tešku“ 3.450.000 evra su obezbeđena posle desetogodišnjeg truda JP „Vodovod“ i lokalne samouprave, uz podršku Vlade Nemačke i EU, a posredstvom tamošnje Razvojne banke.

“ Zamenom najvećeg dela dotrajalog cevovoda, starog više od pola veka, Paraćinci dobiti veću količinu vode u mreži jer će biti eliminisani gubici i izbegnuti česti kvarovi.

Projekat obuhvata i bušenje 4 dodatna bunara koji bi trebalo da reši pitanje vodosnabdevanja opštine Paraćin za sledećih 10, 20 godina i da imamo dovoljno količinu vode kada dotok vode iz pravca Izvora ne bude dovoljan za vodosnabdevanje grada“, istakao je Simić.

Nezavisno od pomenutog međunarodnog programa, paraćinsko JP „Vodovod“ je ove godine iz sopstvenih sredstava u izgradnju 2,3 kilometra mreže u Popovcu, tri kilometra kanalizacije u Donjem Vidovu i Donjoj Mutnici, te u izgradnju crpne stanice na glavnom fekalnom kolektoru „Drenovac – Paraćin“ već uložilo više od 12 miliona dinara.

„Pored ta četiri bunara radi se i rekonstrukcija i zamena vodova u gradskim ulicama tamo gde postoje potrebe za tim i tamo gde se pokazalo da imamo najviše kvarova

Predviđeno da se zameni između 4 i 6 km vodova u samom gradu.

Mi imamo probleme u svim delovima vodovodne mreže, tamo gde se vodovodna mreža radila pre 30, 40 i 50 godina.

Ona je već dotrajala i zbog toga i radimo ovu promenu i rekonstrukciju i u gradskoj sredini.

Trudimo se da zamenimo azbestno betonsku instalaciju novim vodovima.

A tamo gde to radimo, ujedno vršimo i zamenu kompletne instalacije, menjamo i kućne priključke, pa se nadamo da u tim delovima grada ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema u narednom periodu“, najavio je Simić.

Pogledajte izjavu direktora JP „Vodovod“ Paraćin, Nebojše Simića: 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here