Paraćinska opština bi trebalo da dobije novi glavni cevovod polovinom sledeće godine jer izgradnja napreduje bolje nego što je bilo očekivano i već su završeni radovi u dužini od skoro pet kilometara glavnog cevovoda od Izvora prema Paraćinu, izjavio je direktor Vodovoda u Paraćinu Nebojša Simić.

Reč je o projektu „Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine“ vrednom 3.450.000 evra, koji treba da se okonča za četiri godine, koji se realizuje uz kredit Nemačke razvojne banke KfW, u saradnji sa Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Treba da uradimo 9,7 kilometara glavnog cevovoda i sada smo otprilike na polovini posla. Izvodjači imaju rok od 18 meseci, a ja se nadam da će trajati i kraće, desetak meseci, znači do polovine sledeće godine ako se radovi nastave ovakvom dinamikom“, kazao je Simić.

Projekat, osim zamene glavnog cevovoda, obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada u dužini od 5 kilometara, izgradnju četiri bunara, nabavku nove mehanizacije i digitalizaciju nadzora i upravljanja sistemom specijalnim softverom.

„U većim ulicama zamenićemo azbestne cevi novim, savremenim. Rok za završetak celog projekta je 2021. a možda će biti i ranije. Grad treba da vrati 30 odsto manje novca od uzetog kredita, sa kamatom od jedan odsto i grejs periodom od pet godina“, rekao je Simić.

Zahvaljujući ovom projektu biće rešeni kvarovi na glavnom cevovodu starom 50 godina, a Paraćin će imati za 20 odsto više vode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here