FOTO: Pixabay

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a na predlog Generalnog sekretarijata, Vlada Srbije je donela Zaključak u kome piše da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te da mere koje su u funkciji sprečavanja širenja zarazne bolesti, utvrđuje Vlada.

U daljem teksu zaključka se navodi da “u uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti KOVID-19”.

Za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama zaraze zadužen je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, što znači da – kako piše u Zaključku – sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab. “Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti KOVID-19, u jedinicama lokalne samouprave, usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti. Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koji te informacije dalje usmerava ka Kriznom štabu.

Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti KOV1D-19, data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa, koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija, u periodu vanrednog stanja”, navodi se u tekstu zaključka Vlade Republike Srbije, koji je donet 28. marta 2020. godine.

izvor: Opština Paraćin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here