Zbog pojave korona virusa u Srbiji, danas, 12. marta je zasedao Štab za vanredne situacije opštine Paraćin. Izveštaj o trenutnom stanju u paraćinskoj opštini, podnela je predstavnica nadležne epidemiološke službe, koja kaže da za sada nema zaraženih, da se situacija prati svakodnevno i da sve nadležne institucije postupaju po preporukama viših organa vlasti. Po preporukama nadležnih državanih službi i struke postupa i Štab za vanredne situacije.

Najbitiniji zaključak današnjeg sastanka je da se u obzir trebaju uzimati samo zvanične informacije, da je tokom jučerašnjeg dana bilo više dezinformacija i kao najbitnija prepruka, da nema razloga za širenjem panike.

Štab je danas doneo nekoliko zaključaka – prvi da Operativni tim za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Štabu dostavi pisanu preporuku za dalja postupanja, da Dom zdravlja odredi lice za kontakt sa pacijentima, da se do daljeg obustave aktivnosti u Klubu za stare, da se poštuje odluka zabrane okupljanja, da se razmotri dalja organizacija manifestacija i skupova i ispod 100 ljudi, da sve firme u kojima zbog prirode posla cirkuliše svakodnevno veći broj ljudi, informišu svoje zaposlene da se, ukoliko imaju neke od simptoma, jave lekaru, da druge službe u kojima, takođe, cirkuliše veći broj ljudi, poput policije ili pošte, na drugi način organizuju svoj rad.

Prema obaveštenju Ministarstva zdravlja koje se može naći na sajtu ministarstva, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 8 do 22 sata, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim KOVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

1 KOMENTAR

  1. Na kom broju da se jave gradjani iz Paraćina i okolnih mesta ,koji imaju siptome virusa . Kada stižu maske i srestva za dezifekciju u apotekama u Paraćin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here